CIUPERCI
Ciupercile s-au dovedit un remediu naturist foarte eficient in restabilirea echilibrului metabolismului datorita continutului proteic, precum si intregului arsenal de minerale pe care il contin. Dr. Pierre Bastier spunea ca dieta cu ciuperci aduce o « bogatie » aproape dubla de proteine, in comparatie cu carnea, dar si o mai buna asimilare a unor aminoacizi (compusi ai proteinelor) care se absorb mai dificil in cazul unei alimentatii cu carne.
Cuvinte cheie: ciuperci bureti ciuperci de padure retete ciuperci ciuperci comestibile ciuperci periculoase ciuperci mortale Ciuperci comestibile care se port folosi in medicina
Higroforus
Higroforus.
Hygrophorus penarius. Fam. Hygrophoraceae.
Descriere- Ciuperca comestibila intalnita toamna in lunile IX-X pe soluri calcaroase, prin padurile de foioase, mai ales de fag si stejar. Palaria convexa, apoi mai mult sau mai putin plana, compacta, diametrul 4-10cm de mai multe ori cu marginea ondulata si rasucita in sus. Fata superioara alba pana la palid-ocru. Fata inferioara cu lemele decurente, albe, pana la ocru palid. Piciorul alb, compact tare inalt de 4-7cm diametrul 1-2,5 cm adesea curbat si ascutit la baza si cu nuanta galbuie. Carnea groasa, alba, gust piperat, specific, miros placut de fructe.
Alimentatie-valoare alimentara foarte mare. Utilizata numai pentru anumite preparate culinare (musaca cu sos tartar, cu sos vanatoresc, pane, ca salata).
Atentie se poate confunda cu Clitocybe phyllophila care este otravitoare.
Hygrophorus penarius Fam. Hygrophoraceae ciuperca comestibila ciuperca toamna paduri foioase paduri fag si stejar
Ciuperci coapte conservate in otet
Ingrediente si cantitati:
1 kg ciuperci mari, 250 ml otet de 9 grade,
500 ml apa, 60 g sare, patrunjel si marar verde,
piper boabe, cateva felii de lamaie,
100 ml ulei, foi de dafin