CIUPERCI - Ciuperci asiatice- Cordyceps
Ciuperci asiatice- Cordyceps.
(Cordyceps sinensis).
Cordycepsul este o ciuperca considerata ca un „cadou al zeilor” fiind cunoscuta si utilizata in medicina traditionala chineza de mai bine de 1200 de ani. Numele de cordyceps inseamna „iarna larva, vara planta” si se datoreaza faptului ca intr-o parte a ciclului sau biologic, in calitate de ciuperca, exista sub forma de planta, iar in cealalta sub forma de insecta (aflata in stadiul de larva). Acest fapt este mentionat pentru prima data in „Noul concept al farmacologiei” aparuta in China in 1757.
Etapele de metamorfoza si de simbioza (sau mai bine zis parazitoza) a cordycepsului pot fi rezumate astfel: vara dupa maturarea sporilor ciupercii, acestia se imprastie si nimerind pe larva omida) unui anumit fluture o paraziteaza, trecand de la stadiul vegetal la cel animal. Larva infectata se ingroapa in pamant unde hiberneaza sub forma de gogoasa, timp in care sporii de ciuperca se hranesc cu nutrientii din larva. Daca acestia se termina, cordycepsul este nevoit sa treaca la alimentarea cu radacinile unor plante, rezistand sub pamant la foame, frig si lipsa de oxigen vreme destul de indelungata. Primavara sporii trec la cresterea sub forma de planta, formeaza spori si ciclul se repeta.
Cordycepsul se gaseste destul de rar si poate fi intalnit la altitudini in jur de 3500m, in locuri izolate din Tibet, in provinciile Siciuani, Iuninani si Tanhai. Miceliul ciupercii este bogat in nutrienti si componenti biologici activi, din care putem enumera: acid cordycepic, acid glutamic, manitol, proteine, aminoacizi, polizaharide, magneziu si calciu, substante care fac din aceasta ciuperca extraordinara un mijloc de ameliorare a tonusului organismului.
Efecte terapeutice.
Efectele anttumorale (anticancerigene) sunt datorate ameliorarii starii organului afectat de tumoare, cat si prin stimularea activitatii celulelor imunocompetente, ceea ce duce la reducerea radioterapiei. Cordycepsul micsoreaza dimensiunea tumorilor, creste activitatea celulelor T, NK si a macrofagelor, ajuta la refacerea ADN-ului si activeaza celulele imunocompetente care lupta contra celulelor canceroase. De asemenea Cordycepsul este adjuvant in chimioterapie, fiind util in tumori maligne ale diverselor organe (chiar in ultimele stadii ale bolii) prin suprimarea principalului focar al tumorii (efect util in cazul tumorilor benigne si maligne ale creierului). Prin administrarea preparatelor cu Cordyceps se suporta mai usor chimio si radioterapia.
Efecte antiinflamatoare si antibiotice- datorate in principal unei substante care se afla in compozitia acestei ciuperci numita ophiocordin. Acesta are o actiune bacteriostatica asupra majoritatii bacteriilor, inclusiv pneumococul, streptococul si stafilococul auriu.
Regleaza ritmul si tonifica muschiul cardiac- fiind util in prevenirea si tratamentul infarctului, a ischemiei cardiace si in reglarea tensiunii arteriale. in plus imbunatateste rata de utilizare a oxigenului si intervine in tratarea sindromului „picioarelor reci”.
Actiunea hepatoprotectoare- este utila in hepatite, la reducerea ascitei, la prevenirea fibrozei, la reducerea presiunii in vena porta care iriga ficatul si poate avea efecte profilactice in ciroza hepatica.
Stimuleaza functiile organismului- ajutandu-l sa se adapteze din punct de vedere fizic, psihic si imunitar la schimbarile ce apar o data cu instalarea unei afectiuni tumorale.
Alte actiuni ale Cordycepsului sunt: protectoare renale si pulmonare, scade nivelul colesterolului si a trigliceridelor si are efecte tonice sexuale.
Cuvinte cheie: Ciuperci asiatice- Cordyceps ciuperca cadoul zeilor Noul concept al farmacologiei ciuperca altitudine ciuperca tibet Stimuleaza funcţiile organismului din punct de vedere fizic psihic şi imunitar protectoare renale şi pulmonare scade nivelul colesterolului