Manastiri F...H - Manastirea Feleac
Este manastire de calugari, 3 vietuitori, reinfiintata in 1991, cu hramul "Sfanta Treime" (a doua zi dupa Rusalii). Se afla in com. Feleacu, jud. Cluj, la 8 km S de Cluj-Napoca si 23 km N de Turda.
A fost biserica voievodala, episcopala si arhiepiscopala in sec. XV-XVI, astazi este lacas de inchinaciune monahala si parohie a satului. A fost construita in jurul anului 1488, pe locul unei modeste biserici de lemn, cu ajutorul material al Voievodului Stefan cel Mare si Sfant, in timpul pastoriei Arhiepiscopului Daniil. La vremea respectiva era o zona privilegiata si cu o puternica si omogena comunitate romaneasca in centrul Transilvaniei. Arhitectura putin modificata cu structuri specific gotice are portaluri elegante si elemente de factura moldoveneasca. Interiorul are picturi murale originare din vechea podoaba, pastrate in cateva portrete biblice (de Prooroci), adaptate fidel conceptiilor artistice ortodoxe, cu vagi influente apusene. Vechea manastire Feleacu cladita in veacul al XVI-lea in partea de SE a satului, fiinta inca prin vestigii la inceputul sec. XX, in vatra ei existand si o scoala de pictura din sec. XVIII. De la biserica episcopala provin manuscrise si carti de mare valoare: "Liturghierul" slavon din 1481, cu frontispicii pictate, "Tetraevangheliarul" din 1488 ferecat in argint (in prezent se afla la Biblioteca Centrala din Cluj-Napoca), iar din manastire provin : manuscrisul slavon din sec. XVI si "Faptele Apostolilor" din 1681.
Cuvinte cheie: Manastirea Feleac manastire de calugari hramul Sfanta Treime com. Feleacu jud. Cluj Biblioteca Centrala din Cluj-Napoca manuscrisul slavon manastiri clujene manastiri judetul cluj manastiri din ardeal