ONU MARIANA
Castelul Bran
Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania, datorita atat frumusetii lui, a peisajului, cat si a legendei contelui Dracula, al carui spirit bantuie inca aceste locuri stravechi.
Prima atestare documentara a Castelului Bran o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie" ... In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate. Conducerea Cetatii Bran era incredintata unui castelan, care avea si atributii jurisdictionale, iar garnizoana permanenta era compusa din arcasi si balistari. Intre anii 1419-1424, Cetatea revine in posesia lui Sigismund.
La sfarsitul secolului al XV-lea Cetatea Bran este subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei. De-a lungul vremii Cetatea Bran si-a indeplinit cu prisosinta rolul de aparator impotriva invaziei turcesti.
castelul bran bran transilvania bran brasov bran romania castele transilvania castele ardeal castele romania cel mai frumos castel castel regesc castel regina maria bran regina maria ONU MARIANA
Ciorba de miel
Ingrediente:
Capul mielului, gatul (partea mai osoasa),
coada mielului, 3-4 morcovi, 2 radacini de patrunjel,
o radacina de telina, un pastarnac,
80 g de orez, leustean sau tarhon,
zeama de lamaie, ou pentru dres,
smantana, sare, patrunjel verde tocat.
Ciorba de miel ciorba de miel supa de miel ciorba de miel la ceaun ciorba de pasti retete de pasti cu miel reteta ciorba de miel ONU MARIANA
Masa de Craciun si de Revelion -2
Masa de Craciun si de Revelion -2
Tort de clatite cu peste afumat
Ingrediente (pentru 10 clatite si opt persoane): 1 cana de faina, 1 ou amestecat usor, 1 1/2 cana lapte, grasime pentru prajit. Umplutura: 1Êlingura de marar verde tocat, 2 lingurite menta proaspat tocata (facultativ), 1-2 linguri suc de lamaie, 200 g peste afumat dezosat (batog, crap, etc.) si fara piele, taiat in felii subtiri, 150 g branza de vaci grasa, 1 lingura smantana.
Mod de preparare: Se cerne faina intr-un castron si se face o gaura la mijloc. Se amesteca oul cu laptele, apoi se incorporeaza putin cate putin in faina, amestecand cu o lingura de lemn. Se acopera castronul cu un capac si se lasa sa stea 30 de minute. Umplutura: Se amesteca branza de vaci intr-un castron (eventual cu mixerul), pana devine o crema. Se adauga smantana, mararul, menta, sucul de lamaie. Se amesteca bine, pana ce compozitia devine omogena. Se acopera si se baga la frigider, pana la folosire. • Se coc clatitele, punand cate 2-3 linguri de aluat intr-o tigaie unsa usor cu grasime, care se reinnoieste din cand in cand. ¸ Se ia cate o clatita, se unge cu compozitia de branza, se pun deasupra feliute de peste afumat, se mai pune o clatita, pana se termina. Se garniseste deasupra cu gogosar rosu taiat feliute sau cu marar. Se serveste cu salata verde. Cand se da la masa, se taie felii, ca tortul.
Coq au vin
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 kg pui taiat bucati, 3-4 linguri faina, sare, piper, 2-3 linguri ulei, inca 1-2 linguri ulei, 4 felii de costita taiata bucatele, 10 cepe mici (de arpagic), 1 catel de usturoi presat, 1 ceasca si jumatate vin rosu bun, 1 ceasca si jumatate concentrat de pui (Knorr+apa), 1/4 ceasca pulpa de rosii (din conserva), 250 g ciuperci marunte.
Porc cu sos de mustar Coq au vin Tort de clatite cu peste afumat retete sarbatori retete craciun masa de craciun masa de revelion ONU MARIANA
Ardeleanul si ... telefonul
ardeleanul si telefonul banc ONU MARIANA
Ardeleanul si ... farsa
Acatistul Sfantului Ilie
Rugaciunile incepatoare :
In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre. ( Click pe poza pentru continuare )
Acatistul Sfantului Ilie ilie porocul sfantul ilie ONU MARIANA
Castelul Bran
castelul bran cea mai frumoasa fotografie cu castelul bran bran brasov ONU MARIANA
Sfantul Gheorghe
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe sau George versiuni: Georgiu, Georz, Giurgiu, Iorgu; din greaca Gheorghios «agricultor»; c. 275/280 – d. 23 aprilie 303) este un sfant megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile traditionale, de obicei pe data de 23 aprilie. Patron al unui numar de tari, regiuni si orase printre care al Angliei.
Sfantul Gheorghe istoria ONU MARIANA
Padis - Inima Apusenilor
Zona turistica Padis se afla in ramura nordica a Muntilor Bihor, lant din Muntii Apuseni. Din punct de vedere administrativ, zona Padis e situata in sud-estul judetului Bihor, pe raza comunei Pietroasa, pana la granita cu judetele Cluj si Alba. Din zona turistica Padis fac parte :
-
Bazinul inchis Padis - Cetatile Ponorului
-
Cheile Somesului Cald - Poiana Varasoaia
-
Poiana Cuciulata
-
Cheile Galbenei - Poiana Florilor
-
Obarsia Vaii Boga.
padis ic ponor platoul apuseni ONU MARIANA
Zece locuri de vizitat in Maramures
Maramuresul este considerat de multi sufletul satului tipic romanesc. Cu asezarile sale pitoresti, dealuri inverzite si campii pline de flori salbatice. Din punct de vedere al culturii traditionale, actualul judet este alcatuit din patru zone etno-folcorice distincte: tara Chioarului, tara Lapusului, tara Maramuresului (jumatatea de nord-est a Maramuresului Istoric) si tara Codrului (partea de sud-vest), la care se adauga Zona Metropolitana Baia Mare.
Zece locuri de vizitat in Maramures:
1. Cascada Cailor - Borsa este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania, situata pe versantul nordic al Muntilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borsa. Apa rezultata din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar si de acolo se praveleste pe versantul abrupt al Rezervatiei Piatra Rea formand astfel aceasta cascada de o frumusete covarsitoare
2. Cimitirul Vesel - Sapanta este un cimitir din localitatea Sapanta, judetul Maramures, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate si picturile naive reprezentand scene din viata si ocupatia persoanelor inhumate. Pe unele cruci exista chiar versuri in care sunt amintite, deseori cu nuante umoristice, persoanele respective.