Taierea Porcului - Instrumentele necesare taierii porcului

Cind ne pregatim pentru taierea porcului este bine sa avem din timp uneltele necesare, carora trebuie sa le acordam toata atentia. Acestea influenteaza nu numai bunul mers al muncii noastre ci si calitatea produselor, respectiv durata conservarii preparatelor.
Sa vorbim in primul rind despre cutite. Acestea trebuie sa fie de calitate ireprosabi1a, fara defectiuni. Chiar si minerul sa fie intact, fara fisuri. Ascutirea cutitelor trebuie sa se faca cu toata grija. Avem nevoie de trei cutite.



Cutitul de injunghiat are lama de 16-19 cm lungime si 2-2,5 cm latime, minerul cu o prindere sigura in mina.
Cutitul de despicat are lama cu o lungime de 16 cm si latime de 2,5-3 cm.
Cutitul de dezosare (de scos oasele) are lama de 12 cm lungime si 1,7 cm latime.

...mai departe


Pe linga cutite este necesar un masat (o ascutitoare) din otel magnetic. Magnetismul acesteia trebuie sa fie controlat. In cursul ascutirii cutitelor se formeaza pilitura de fier care daca ascutitoarea nu este magnetica, ramine pe cutit, si ajungind in carne se oxideaza si determina alterarea carnii. Este necesar sa stergem cutitele dupa fiecare ascutire cu a cirpa uscata. Atragem atentia asupra necesitatii curateniei perfecte a cutitelor si ascutirii inainte de folosire. In crapaturile din minerul cutitelor sint milioane de bacterii care pot infecta carnea si contribui la alterarea ei.
De asemenea toate suprafetele de lemn folosite - masa, fund de lemn, plansete etc. trebuie frecate in prealabil cu apa cu lesie si bine limpezite inainte de folosire. In caz ca porcul va fi oparit si nu pirlit, avem nevoie si de un clopot razator pentru inlaturarea parului.
Uneltele mecanice constau din masina de tocat carne si masina de umplut. Masina de tocat carne este bine sa fie cit mai mare, avind cutitul bine ascutit ca sa toace carnea si nu sa o zdrobeasca. Este bine sa avem la dispozitie site de diferite dimensiuni la masina de tocat carne. Dimensiunile sitelor sint numerotate in functie de marimea tocaturii care, impinsa de spirala sub cutit, iese prin sita. Sita fina are gaurile cu un diametru de 2-3 mm, altele au un diametru de 4-5 sau chiar 6 mm. Modul de tocare al carnii influenteaza in mare masura gustul produsului finit. Masina de umplut poate fi manuala de tip cirnatar - care se gaseste in multe gospodarii, - sau poate fi atasata masinii de tocat carne. La folosirea acesteia din urma se scoate cutitul si sita din masina de tocat carne. Este necesar sa acordam o atentie deosebita ca teava de iesire a acestei masini sa fie complet neteda fara asperitati, caci altfel rupe invelisul - matul in care vrem sa introducem tocatura. Atat masina de tocat carne cit si cea umplut se folosesc dupa o spalare si chiar oparire prealabila, pentru a se asigura perfecta lor curatenie.

Cuvinte cheie: Instrumentele necesare taierii porcului cutite pentru porci cutite injughiat porci scule pentru taiat porci cutite pentru taiat porci ce cutite am nevoie la porc

 
213.136.76.7