TITA ILONA
Conservarea carnii
Industria alimentara a descoperit si foloseste de foarte mult timp metode de consenvare a carnii. Noi nu le vom descriem pe toate.
Cea mai veche metoda de conservare a carnii este uscarea. Uscarea carnii trebuie aplicata doar in anumite limite, caci uscarea totala duce la deshidratarea exagerata a celulelor, la asemenea modificari in carne incit ea devine necomestibila. Prin uscarea exagerata a carnii se distrug celulele, acestea piezindu-si capacitatea de absortie si legare a apei.
O alta metoda este congelarea. Macelariile desfac adesea carne congelata prin metode de congelare rapida, industriala.
Decongelarea este o operatie care cere o mare grija, deoarece o procedura incorecta poate sa distruga produsul. Decongelarea se face la o temperatura cit mai apropiata de 0oC, chiar daca aceasta necesita un timp mai indelungat. Daca decongelam carnea la o temperatura mai ridicata (15-20 gr C) trebuie sa ferim carnea de curentii de aer, pentru a evita factorii care favorizeaza evaporarea. In caz ca decongelarea se face in apa, temperatura acesteia sa nu depaseasca 15 grade C.
...mai departe
Conservarea carnii Conservarea carnii de porc Conservarea carnii proapete de porc conserve de porc conserve de carne Conservarea carnii porc taiat TITA ILONA
Caltabosi ( Caldabosi )
Produsele preparate din maruntaie se numesc in general caltabosi. Acestia sint bogati in calorii, in vitamine si in saruri minerale. Dezavantajul lor consta in faptul ca, nu se pot pastra un timp mai indelungat, tocmai de aceea nu trebuie facuti in cantitati prea mari.
Caltabosii se altereaza repede la caldura dar nici frigul prea mare nu le prieste caci prin inghetare se distrug celulele si se ajunge la aceeasi alterare ca si la caldura.
...mai departe
Caltabosi Caldabosi prepararea Caltabosilor retete de caldabosi retete caltabosi retete maruntaie porc ce fac cu maruntaiele de la porc cum fac caldabosii TITA ILONA
Tocana de miel
Ingrediente:
carne miel (800 g), praz (2), morcovi (4), telina (1), patrunjel (1),
cartofi (5), faina (1 lingura), cuisoare (6), lamiie (1).
Tocana de miel miel de pasti mancare miel pasti tocana din miel tocana oaie tocana ied TITA ILONA
Cotlete de miel cu sos de rosii si menta
Ingrediente:
Ingrediente (pentru 6 persoane):
12 cotlete de miel (a circa 75 g),
1-2 linguri ulei de masline.
Pentru sos - 3 rosii mijlocii,
1 lingurita otet de mere,
2 lingurite zahar,
1 ceapa verde tocata,
2 lingurite menta proaspata taiata marunt.
Cotlete de miel cu sos rosii si menta retete de cotlet miel cotlet de miel cu sos sos de miel TITA ILONA
Sote de miel cu curry si stafide
Ingrediente:
2 kg carne de miel fara os (spata),
3 cepe, 4 catei de usturoi,
1 tulpina de telina,
100 g stafide (deschise la culoare),
1 conserva mica rosii decojite,
2 lamai (mai verzi),
1 lingura praf de curry,
2 ardei iuti rosii,
1/2 legatura hasmatuchi (sau patrunjel),
100 ml ulei de masline, sare.
Sote de miel cu curry si stafide reteta cu miel si curry retete cu stafide si miel detete de pasti cu carne miel carne de miel paste TITA ILONA
Pulpa de miel cu ierburi aromate
Ingrediente:
2 pulpe de miel (de 1 kg fiecare),
1,2 kg cartofi (nesfaramiciosi),
100 g unt, 150 ml smantana subtire,
o lingura mustar, o legatura de busuioc,
o legatura de patrunjel,
10 frunze de salvie,
1/2 legatura de marar,
ulei de masline, sare si piper.
Pulpa de miel cu ierburi aromate pulpa de miel la cuptor pulpa de miel reteta reteta pulpa de miel reteta miel romanesc TITA ILONA
Miel cu vinete
Ingrediente:
1 kg spata de miel fara os, 500 g rosii,
2 vinete lunguiete, 2 cepe, 3 catei de usturoi,
3 linguri ulei de masline, 20 g unt,
2 linguri otet alb, 100 ml vin alb sec,
1 foaie de dafin, cateva fire de menta,
sare, piper alb macinat
Miel cu vinete retata miel cu vinete vinete cu miel retete masa de pasti masa de pasti ardeal masa romaneasca de pasti TITA ILONA
Gulas din Transilvania
Ingrediente :
- 1 kg de carne de vita sau amestec de carne : 500 g de vita
300 g de porc (spata) si 200 g de vitel (nuca )
- 1 cutie de bulion concentrat de rosii .
- 20 g de untura
- 700 g de ceapa .
- 2 catei de usturoi
- 1 legatura de verdeata ( vezi reteta 1 )
- 2 ardei iuti mici rosii , de Cayenne sau paprika
- Sare
Gulas din Transilvania retete gulas gulas ardelenesc gulas la ceaun TITA ILONA
Codul bunelor maniere
Reguli de baza ale "Codului Bunelor Maniere"
1. La spectacole de teatru, opera, gale sau expozitii, vom merge imbracati elegant.
2. Cand ne intalnim cu cineva pe strada, nu vom ramane in mijlocul strazii sau in mijlocul trotuarului.
3. Nu ne vom intrerupe niciodata interlocutorul, in cadrul unei discutii.
4. Autoprezentarea se obisnuieste frecvent, in diferite ocazii: intr-o societate mai numeroasa, la solicitarea unei vizite, la prezentarea in fata superiorului pe care inca nu l-ai cunoscut.
5. intr-un restaurant sau bar, barbatul va intra mereu primul.
codul bunelor maniere bune maniere TITA ILONA
Masa de Craciun si de Revelion -1
Masa de Craciun si de Revelion
Pasteta cu peste
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 750 g file de peste alb (salau, merluciu), 1 tulpina mare de praz (taiata rondele), inca 1 tulpina de praz tocata marunt, 2 fasii de coaja de lamaie, 1/4 lingurita nucsoara rasa, 8 boabe de piper, 2 foi de dafin, 6 fire patrunjel, 1 1/2 cesti de lapte, 30 g unt, 1 catel de usturoi zdrobit, 1/2 ceasca ceapa verde taiata, 1 kg cartofi fierti si facuti piure, piper macinat, 1 lingurita boia dulce. Pentru sos: 2 linguri faina, lapte sau smantana.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul. Se pune pestele intreg, impreuna cu prazul taiat rondele, coaja de lamaie, nucsoara, boabele de piper, foile de dafin si firele de patrunjel, se toarna peste ele laptele si se lasa sa fiarba incet, la foc mic, circa 15 minute - fara capac. Apoi se scot din oala, iar zeama se strecoara si se pastreaza pentru sos. - Intr-o cratita separata, se topeste untul si se calesc circa 7 minute, la foc mic, usturoiul, prazul tocat marunt si ceapa verde. Se scoate jumatate din compozitie si se pune deoparte. Sosul: Peste compozitia ramasa in cratita, se presara faina si se amesteca bine. Zeama pusa deoparte se masoara si i se adauga lapte sau smantana subtire, ca sa fie o ceasca si jumatate. Se toarna peste faina si se pune pe foc sa se ingroase, amestecand intruna. Se taie pestele bucati si se introduce in sos. - Prazul pus deoparte (calit in unt, impreuna cu usturoiul si ceapa verde) se amesteca cu piureul de cartofi. Se unge o cratita mai joasa si se toarna mai intai pestele cu sos, pe urma piureul de cartofi; se pipereaza, se presara cu boia si se da pasteta la cuptor, circa 20 de minute, pana ce se rumeneste frumos.
Pui umplut cu miez de paine
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 felii de costita afumata taiate bucatele, 6 felii de paine integrala fara coaja, 3 cepe mici tocate, 2 linguri nuca zdrobita, 2 linguri stafide, 1/4 ceasca patrunjel verde tocat, 1 ou batut usor, 1/4 ceasca lapte, 1 pui (circa 1,4 kg), sare, piper macinat, 45 g unt topit, 1-2 linguri ulei, 1-2 linguri sos de soia, o ceasca si jumatate apa, 1 catel de usturoi (presat), 1 lingura faina.
Carne de porc cu sos portocale Pasteta cu peste Pui umplut cu miez de paine retete de craciun masa de craciun masa de revelion TITA ILONA